Project Description
HAN
Voeding & Diëtetiek

Het meten en verbeteren van onboarding
van de eerstejaars studenten
(HAN | Voeding & Diëtetiek)
In oktober 2018 hebben 32 eerstejaars studenten en een selecte groep studieloopbaanbegeleiders (slb-ers) geparticipeerd in deze meting van de startfase. De Onboarding Monitor Onderwijs (OMO) meet de belangrijkste pijlers in de startfase van de eerstejaars studenten. Hoe tevreden zijn studenten en slb-ers van Voeding & Diëtetiek hiermee? En hoe belangrijk vinden zij de diverse aspecten eigenlijk?
Wat is onboarding?
Een goede Onboarding heeft aandacht voor persoonlijke omstandigheden en studiemotivatie. Het gaat ook over (wederzijdse) feedback en verbinding met de onderwijsinstelling en de opleiding in de breedste zin van het woord. Goede Onboarding is tweerichtingsverkeer.
Wat is het doel?
Het doel van de meting was tweeledig:
– Enerzijds een selecte groep slb-ers en eerstejaars studenten kennis laten maken met de OMO en de waarde ervan voor hen en de opleiding Voeding & Diëtetiek valideren.
– Anderzijds om vast te stellen of de stellingen in de OMO goed aansluiten bij de belevingswereld rondom de startfase van de eerstejaars.
Hoe hebben we het aangepakt?
Studenten en slb-ers werd gevraagd om 2 keer een 15-tal stellingen over de startfase van de opleiding te beoordelen; een keer op tevredenheid en een keer op belang. Via een link kwamen studenten en slb-ers rechtstreeks terecht bij de OMO. Het invullen vergde nog geen 10 minuten. Binnen 5 dagen kreeg elke student en slb-er een persoonlijk rapport per e-mail toegestuurd met waardevolle feedback en suggesties, die als input kunnen dienen voor een gesprek met de slb-er. Daarnaast zijn er 2 groepsrapporten gemaakt met de overall resultaten van studenten en slb-ers. Samen met de geformuleerde suggesties van studenten en slb-ers vormden die de basis onder een feedback- en dialoogsessie met Bert Holman (van onboardingmonitor.nl) en de betrokken slb-ers.
Enkele resultaten
De meting leverde een aantal verrassende resultaten en waardevolle feedback van de eerstejaars en slb-ers op!
Een kleine greep:
1. Docenten zijn overall meer tevreden dan studenten, en hechten bovendien meer belang aan onboarding dan studenten. Uitzondering hierop vormt thema ‘Evaluatie’ waarover de studenten juist minder ontevreden zijn dan de docenten.
2. Docenten zijn het meest tevreden over ’De docenten staan open voor de ideeën die de student heeft over de opleiding’.
3. Studenten zijn het meest tevreden over ’Er is tijdens de start aandacht voor het echt leren kennen van mijn slb-er, klas en docenten’.
4. Zowel docenten als studenten vinden erg belangrijk ’De feedback die de nieuwe student ontvangt is waardevol’.
5. Zowel docenten als studenten zijn erg ontevreden over ’De nieuwe student wordt ook begeleid door een ouderejaars student of buddy’. Ze vinden het echter beiden ook minder belangrijk.
Marga Strijbos (studieloopbaanbegeleider HAN | Voeding en Diëtetiek): ‘Wij hadden de primeur met de OMO. Met verrassende resultaten en waardevolle feedback als opbrengst. Met een select groepje propedeuse slb-ers en Bert Holman heeft een feedback en dialoogsessie plaatsgevonden. We kwamen al snel tot de conclusie dat de OMO helpt om keuzes te maken waar we wel en waar we geen of minder aandacht aan willen geven tijdens het eerste studiejaar. Met behulp van een kleurenmatrix wordt meteen helder waar de focus voor het komende eerstejaar op zou moeten liggen. Naar ons idee is dat pure tijdwinst! Op basis van de matrix willen we de resultaatafspraken voor het komende studiejaar gaan maken die helpen bij een zachte landing en het aan boord houden van onze eerstejaars studenten.’
Vervolgstappen
De slb-ers in de propedeuse van Voeding & Diëtetiek vinden het zeer waardevol om met de resultaten aan de slag te gaan, zodat ze zicht krijgen op hoe ze de studenten op een nog betere manier kunnen laten landen én aan boord kunnen houden. Daarbij nemen zij vanzelfsprekend ook de door de slb-ers en studenten geformuleerde verbetersuggesties in ogenschouw. Daarnaast zijn er een aantal zaken waar er grote verschillen zijn in scores tussen de studenten enerzijds en de slb-ers anderzijds. Daarvoor zal een dialoog een eerste stap zijn om te verhelderen waar de verschillen in perspectief en beleving vandaan komen.
Tevens gaan ze bespreken hoe de OMO structureel ingezet kan worden binnen de opleiding Voeding & Diëtetiek.
Vragen?
Mocht je hierover vragen hebben, stel ze gerust aan Marga Strijbos, studieloopbaanbegeleider bij HAN | Voeding & Diëtetiek.
Of neem contact op met Bert Holman (onboardingmonitor).